Zo pakken wij een project aan

Ons werk2 mei 2022

Ons team heeft de nodige ervaring met het bouwen van apps en platforms. Maar voordat we kunnen beginnen aan de technische stappen, willen we jou als opdrachtgever natuurlijk beter leren kennen. Dat is de start voor een optimale samenwerking. In deze blog lees je over onze werkwijze: van aanvraag tot livegang.

Kennismaken en op zoek naar de vraag

De telefoon gaat of we krijgen een mailtje. Een potentiële opdrachtgever met een vraag, een probleem of een idee voor een product. Met een snelle inventarisatie stellen we vast of Lightbase je ideale ontwikkelpartner is. Zo ja? Dan plannen we een verdere kennismaking.

Een complex vraagstuk vertalen naar een concreet product: daar zijn we goed in. We bespreken de voorwaarden voor de samenwerking en de doelstellingen. Dit noemen we de initiatiefase. Daarin besluiten we of we gaan samenwerken.

De diepte in

Dan is het tijd om meer inhoudelijk aan de slag te gaan, met een definitiefase. We beginnen met het in kaart brengen van een Minimum Viable Product, afgekort MVP. Deze MVP is een goede, waardevolle basis van jouw product. Ook al is het nog niet perfect. Deze beschrijven we met behulp van user stories en epics.

Vervolgens brengen we technische afhankelijkheden in kaart en gaan we alvast na hoe we eventuele problemen oplossen voordat het bouwen begint. Die technische analyse is belangrijk, want soms zijn er externe partijen of software om mee te koppelen en dat kan impactvol zijn. Ook besteden we aandacht aan design: we denken na over toegankelijkheid en brengen de randvoorwaarden voor design in kaart, bijvoorbeeld een huisstijl om rekening mee te houden. In dit artikel vertellen we er meer over.

Nu we de nodige kennis van product en techniek hebben kunnen we een voorstel doen voor de teamsamenstelling en geven we een indicatie van de benodigde doorlooptijd en het budget. Dat doen we door in te schatten hoeveel uren en sprints we nodig hebben voor de MVP.

Sprints

Vervolgens realiseren we de MVP in meerdere sprints. Elke twee weken leveren we een grondig geteste versie bij jou op zodat je tussentijds feedback kunt geven. De projectleiders presenteren de demo samen met de bijbehorende specialist, bijvoorbeeld een developer of designer. Als opdrachtgever geef je direct feedback en kun je het product ook testen. Op die manier weten we zeker dat we ons focussen op wat jij belangrijk vindt.

Kunnen we al live?

Bij de afronding wordt het echt spannend: dan komt de livegang van het product in zicht. We maken daarvoor een checklist. Zo kunnen we zonder stress lanceren. Op die checklist staat natuurlijk ook nog een grondige test van jou als opdrachtgever. Jouw ‘go’ is bepalend.

Als het product eenmaal live staat gaat Lightbase niet op de luie stoel zitten. Er is dan namelijk nog genoeg te doen. Denk aan het uitvoeren van updates en het onderhouden van het product. We blijven controleren of alles nog werkt. Ook krijg je een soort portal voor vragen of voor het melden van bugs. We reageren snel en nemen ons langdurige partnership serieus.

Kernwaarden van Lightbase

Er zijn drie kernwaarden die we altijd benoemen als randvoorwaarden in de ontwikkeling van onze digitale producten. Dat zijn veiligheid, toegankelijkheid en performance. Deze waarden zie je dus altijd terug in jouw product. En de waarden maken we ook concreet: zo hebben we de ISO27001-certificering, de wereldwijde norm voor informatiebeveiliging.

Maar er is nog meer waarop we ons profileren. Bij Lightbase zijn we pragmatisch en vinden we de beste oplossing de eindgebruiker. Wil je die eindgebruiker een bepaalde handeling laten uitvoeren? Dan weten onze designers hoe je dat bereikt. Regelmatig is dat een manier die je zelf nog niet had bedacht.

Ook transparantie is essentieel voor Lightbase. Als opdrachtgever moet je weten wat je mag verwachten qua looptijd en budget. Een goede band en een gelijkwaardige partnership vinden we bij Lightbase belangrijk.

Want die partnerships, daar draait het om. Lightbase is van de samenwerking en voert niet domweg dingen uit. We willen samen met onze opdrachtgevers bedenken wat het beste product is. Kortom: gezamenlijk naar het beste resultaat.

Ben je benieuwd wat Lightbase voor jou kan betekenen? Neem dan even contact met ons op.

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.