Wat wordt verstaan onder Mobile First?

Ons werk3 augustus 2022

Waar de desktop vroeger hét apparaat was om internetsites mee te bekijken, wordt dit vandaag de dag verdrongen door de mobiele telefoon. Zo’n klein scherm levert echter beperkingen op. Het antwoord daarop is ‘Mobile First’: beginnen met het ontwerpen en bouwen van de mobiele website of app. 

Sites die ontworpen zijn voor het grote desktopformaat, komen op een mobiel scherm niet goed uit de verf of zijn zelfs onbruikbaar. Toen er steeds meer gebruik werd gemaakt van mobiele telefoons, begonnen bedrijven daarom aparte mobiele sites aan te bieden, naast de desktopversie. Vaak ging het om een vereenvoudigde variant van die desktopsite, met minder mooie designs en beperktere mogelijkheden.

Nu de mobiele telefoon de desktop definitief heeft ingehaald, is deze werkwijze achterhaald. 

Het mobiele ontwerp is in veel gevallen belangrijker dan het desktop-ontwerp. Veel websites en applicaties worden tegenwoordig ‘Mobile First’ ontwikkeld. Dit houdt in dat er eerst naar de mobiele versie van de website of app gekeken wordt. Daarna volgen de grotere schermen.

De ‘Mobile First’-aanpak zorgt ervoor dat alle belangrijke functionaliteiten aanwezig zijn op het mobiele scherm. Op de desktop-versie zijn geen extra functonaliteiten te vinden, zoals vroeger. Integendeel, van de voordelen van de mobiele telefoon, zoals swipen, inloggen met vingerafdruk e.d. kan de gebruiker nu juist niet profiteren op de desktopsite. 

Vanwege de beperkingen van een klein scherm, betekent ‘Mobile First’ ontwikkelen ook dat de focus komt te liggen op de content. Alleen het allerbelangrijkste krijgt een plek. Ten eerste is er gewoonweg geen ruimte voor allerlei opvulling op een klein scherm, maar de gebruiker wordt ook meer dan ooit afgeleid door pushnotificaties van andere apllicaties op zijn telefoon die de aandacht vragen. De boodschap moet dus snel en duidelijk overgebracht worden. Bovendien is de internetverbinding van een mobiele gebruiker niet altijd stabiel én wil je niet te veel vragen van het geheugen van het apparaat van je bezoekers. Het is dan ook zaak om de website of applicatie zo snel, duidelijk en licht mogelijk te bouwen als je ‘Mobile First’ ontwikkelt.