Wat is UX?

Ons werk16 februari 2023

UX staat voor User Experience en dat betekent letterlijk gebruikerservaring. Een app of website moet er goed uitzien, veilig zijn en technisch goed in elkaar steken, maar als de gebruiker er niet mee uit de voeten kan, is het een verspilling van kosten en moeite. Dat is waar UX om de hoek komt kijken.

Wat wordt er precies verstaan onder een goede gebruikerservaring? Allereerst moet het product eenvoudig te gebruiken zijn. Menu’s en knoppen moeten zich op logische plekken bevinden, aparte pagina’s moeten makkelijk te vinden zijn en de gebruiker moet het doel waarvoor hij de website of app gebruikt op een logische wijze kunnen behalen. In een webshop wil een klant na het kiezen van de producten bijvoorbeeld zonder al te veel rompslomp af kunnen rekenen. Maar UX-ontwerpers richten zich niet alleen op het gebruiksgemak. Het gaat om de gehele gebruikerservaring waarbij zaken als plezier en het juiste gevoel bij een product ook van belang zijn.

UX-designers baseren zich bij het maken van hun designkeuzes niet alleen op hun kennis en ervaring, maar ook op data die ze via verschillende kanalen verzamelen. Zo doen ze interviews met gebruikers om erachter te komen wat ze van het product vinden of ze laten de gebruikers door het programma klikken om te kijken of alles duidelijk is. Ook kan er een zogenaamde A/B-test gedaan worden. De ene helft van de gebruikers krijgt dan variant A te zien en de andere helft variant B. Aan de hand van de resultaten kan bepaald worden welke variant beter aansluit bij de behoeften van de gebruiker. Ook data die verkregen wordt uit programma’s zoals Google Analytics zijn een bron van informatie over gebruikersgedrag voor een UX-designer.

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.