Wat is Server Side Rendering?

Ons werk3 augustus 2022

Wanneer je een webpagina bezoekt, wordt er een verzoek gestuurd naar de server van de betreffende website. De server geeft de inhoud van de pagina terug. In het geval van Client Side Rendering wordt er alleen het ‘skelet’ van de pagina teruggegeven. De browser moet vervolgens scripts uitvoeren om de inhoud van de pagina op te halen. Het uitvoeren van die scripts kan de nodige tijd in beslag nemen. In het geval van Server Side Rendering wordt steeds de volledige pagina, inclusief de inhoud teruggegeven. Server Side Rendering biedt voordelen op het gebied van SEO (Search Engine Optimization) en performance.

Het voordeel van Server Side Rendering ten opzichte van Client Side Rendering is dat het niet afhankelijk is van het toestel of de internetverbinding van de gebruiker hoe snel een pagina laadt. Als het verzoek door de server verwerkt is, is alle informatie beschikbaar voor de gebruiker. Ook is de inhoud van de pagina direct beschikbaar, waardoor zoekmachines goed kunnen bepalen wat er op de website staat, zonder informatie te missen. Dit maakt de pagina eenvoudiger te indexeren voor zoekmachines zoals Google en dus makkelijker vindbaar voor bezoekers. Bij Client Side Rendering treedt daarin vertraging op, hoewel zoekmachines er steeds beter mee om kunnen gaan.

Toch is Server Side Rendering niet altijd de beste keuze. Als er veel interactie plaatsvindt op een site of er steeds nieuwe pagina’s bezocht worden, moet al die data en de lay-out steeds helemaal opnieuw opgehaald worden. Dit kost veel tijd en rekenkracht. Een interactieve site met veel veranderende data wordt daardoor onnodig traag. In dat geval is Client Side Rendering een betere optie.

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.