Wat is Open Source?

Ons werk22 februari 2023

Open Source houdt in dat de broncode van een (software) product beschikbaar is voor iedereen. Dat betekent dat het te gebruiken en aan te passen is voor elke developer. Iemand kan een kopie maken, die naar eigen inzicht aanpassen en dan zelfs verkopen. Open Source wil niet altijd zeggen dat de code ook gratis beschikbaar is, maar vaak is dat wel het geval.

Er is meestal een bedrijf of groep developers die het voortouw neemt in een open source project. Zij maken de opzet en delen die zo snel mogelijk. Meerdere onafhankelijke developers werken vervolgens ook aan de code binnen een community. Daardoor kunnen fouten sneller worden opgespoord en kan de software snel verbeteren, zeker als de community erg groot is. Mochten er personen virussen of andere wijzigingen met foute bedoelingen willen toevoegen, dan zijn er veel ogen die meekijken om dat te voorkomen. Open source is daarom vaak ook een veilige keuze.

Soms moet er wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om gebruik te maken van open source code. Zo kan er als voorwaarde gesteld worden dat gekopieerde en gewijzigde code ook weer rechtenvrij aangeboden moet worden aan de community.

Als je als bedrijf kiest voor populaire open source technologie om een website of app te laten bouwen, zullen veel developers met de code om kunnen springen. U bent daarom niet afhankelijk van degene die de website gebouwd heeft. Ook zal het project minder snel verouderen, omdat er steeds innovaties worden uitgevoerd die aansluiten op de nieuwste technologieën zolang de open source code veel gebruikt wordt.

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.