Wat is het verschil tussen een website en een webapplicatie?
Het belangrijkste verschil tussen een website en een webapplicatie zit hem in de interactie met de gebruiker. Waar een website informatie aanbiedt aan de gebruiker, reageert de gebruiker in een webapplicatie ook op die informatie of verzendt zelf informatie naar de app.
Een website is een verzameling van webpagina’s met teksten en visuele content die te bereiken is via een domeinnaam in een browser. Het is een effectieve manier om als bedrijf te laten zien dat je online actief bent. Je kunt je producten en diensten tonen aan een breed publiek. Het is belangrijk dat de website er mooi uitziet, eenvoudig te doorzoeken is én goed naar voren komt in zoekmachineresulaten. Alle gebruikers die de website bezoeken, zien dezelfde inhoud. Deze inhoud kan de gebruiker weliswaar lezen en bekijken, hij kan er niet op reageren of er op een andere manier mee interacteren. Blogs en portfolio’s zijn duidelijke voorbeelden van websites.
In een webapplicatie is er sprake van interactie met de gebruiker. De applicatie zendt niet alleen informatie naar de gebruiker, de gebruiker kan die informatie veranderen of erop reageren. Een voorbeeld van zo’n interactie in een webapplicatie is het klikken op een knop om een formulier te verzenden. De applicatie reageert weer op het verzoek van de gebruiker, bijvoorbeeld door een document te downloaden of een betaalmodule te tonen. Zodra je op zoek bent naar een digitale oplossing die inspeelt op de wensen van individuele gebruikers, ze betrokken houdt en/of geld oplevert, is een webapplicatie het antwoord. Het spreekt voor zich dat het ontwikkelen van een webapplicatie veel ingewikkelder is dan het bouwen van een simpele website. Webshops en social media zijn duidelijke voorbeelden van webapplicaties.
Het is lastig om het onderscheid tussen websites en webapplicaties te maken, omdat bijna iedere website tegenwoordig wel interactieve elementen bevat in de vorm van mini-applicaties binnen de site. Toch ligt de focus op een website op het eenrichtingsverkeer van het sturen van informatie naar de ontvanger.