Wat is Git?

Ons werk14 februari 2023

Git is een versiebeheersysteem of broncodemanagementsysteem. Het is een manier om code op te slaan en om wijzigingen in die code bij te houden. Ook kan het systeem aanpassingen van verschillende ontwikkelaars eenvoudig samenvoegen. Zeker als er met meerdere developers aan een codebase gewerkt wordt, is een versiebeheersysteem onmisbaar. 

Waar de meeste versiebeheersystemen werken met een centrale opslagplaats, heeft iedere developer bij Git een eigen kopie van de code. Je hebt dus jouw eigen versie van de code op jouw systeem draaien.  Dat betekent dat je niemand in de weg zit als je veranderingen aanbrengt, omdat je de enige bent die op jouw lokale systeem werkt. Omdat er niet steeds verbinding gemaakt hoeft te worden met een centrale server, werkt het ook veel sneller. Dit maakt het voor individuele developers veel eenvoudiger om grote of experimentele wijzigingen aan te brengen.

Een ander groot voordeel van Git ten opzichte van andere versiebeheersystemen is dat er geen code verloren kan gaan. Dat komt omdat Git bijhoudt welke wijzigingen er in de code zijn aangebracht vanaf de start van het project. Het is bijna niet mogelijk om oude code permanent te wissen of om fouten niet meer terug te draaien, omdat je altijd terug kunt in de geschiedenis en daar alle wijzigingen steeds kunt nalopen.

De snelheid en de betrouwbaarheid van Git maken het een heel prettig systeem om mee te werken. Github is overigens niet hetzelfde als Git. Github is een online service waar je je code kunt bewaren en delen met een Git versiebeheersysteem. BitBucket en GitLab bieden vergelijkbare services als Github.