Wat is een Progressive Web App?

Ons werk3 november 2022

Een Progressive Web App is een website die zich gedraagt en eruitziet als een native app. Waar
je soms aparte apps moet bouwen voor diverse platformen óf genoegen moet nemen met een
website met veel minder mogelijkheden, slaat de PWA een brug tussen beide.
Omdat een PWA maar een keer ontwikkeld hoeft te worden voor alle platformen, is het veel
goedkoper te ontwikkelen dan een native app.

Een Progressive Web App beschikt over een aantal kenmerkende eigenschappen. Allereerst moet de app ‘responsive’ zijn. Dat betekent dat die bruikbaar en leesbaar is op alle apparaten en dat de gebruikerservaring zowel op een enorm groot scherm als op een klein mobiel schermpje exact hetzelfde is. Een PWA bevat functionaliteiten en animaties die typerend zijn voor apps. Denk aan de mogelijkheid tot swipen en de aanwezigheid van laadiconen. Daarnaast moet een PWA ook functioneren wanneer de gebruiker offline is. Gebruikers kunnen een snelkoppeling naar een PWA toevoegen op een apparaat, waardoor het lijkt alsof ze een app hebben geïnstaleerd. Een PWA heeft bovendien toegang tot bepaalde functies van het apparaat, zo kunnen er bijvoorbeeld push-notificaties ontvangen en verstuurd worden. Ook moet een PWA veilig en vindbaar zijn.

PWA’s kunnen native apps nog niet helemaal vervangen. In tegenstelling tot native apps hebben ze nog geen toegang tot alle functies op het apparaat van de gebruiker, zoals de camera of GPS. Apps die zware berekeningen vergen of grafisch veel vragen, zijn ook nog niet geschikt voor een PWA.

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.