Wat is een Design System?

Ons werk23 januari 2023

Een design systeem is een complete set van normen en regels omtrent het design, die bedoeld is om visuele consistentie op alle kanalen te waarborgen. Het is dé referentie voor alle betrokkenen (designers, developers, copywiters, etc.) die werken aan de digitale producten binnen een organisatie. Het is een document of gids waarin alle herbruikbare componenten die voorkomen binnen een applicatie - denk aan knoppen, lettertypen, menubalken en dergelijke - terug te vinden zijn. Met die losse onderdelen kunnen digitale producten gemaakt worden. Een design system gaat echter verder dan dat. Het schrijft ook voor waarom, hoe, wanneer en waar een component gebruikt wordt en welke regels in verschillende situaties van toepassing zijn. Als alle betrokken zo’n gids tot hun beschikking hebben, kunnen ze de componenten beter van elkaar onderscheiden en met meer vertrouwen kiezen voor een bepaalde visuele componenten in een specifieke situatie. 

Naast het design van alle componenten, kunnen merktalen, stijlgidsen, gestylede componenten in computercode en documentatie onderdeel uitmaken van een design system. Het gaat erom dat het voor alle betrokkenen glashelder is wanneer welke componenten en welke regels moeten worden toegepast. Dit voorkomt dubbelingen en inconsistenties. Een design system helpt ook om het design op alle platformen schaalbaar te houden. Omdat overal dezelfde regels en normen worden gehanteerd, is het makkelijker om wijzigingen door de voeren en of updates uit te voeren. Die eenduidigheid zorgt er ook voor dat er sneller ontwikkeld kan worden. Als een component eenmaal gebouwd is, kan het op meerdere plekken worden hergebruikt. Het resultaat is een goed te onderhouden applicatie met een eenduidige en een doordachte gebruikerservaring op alle kanalen. 

Een design system is allesbehalve een statisch document. Het moet continu blijven inspelen op veranderende producten en technologieën. Een design system moet daarom altijd up-to-date zijn en beschikbaar voor alle betrokkenen.