Wat is DevOps?

Ons werk7 februari 2023

DevOps is een manier van werken die ervoor zorgt dat code die wordt geschreven ook snel live gezet kan worden. Het woord DevOps is een samentrekking van Development en Operations. Het developmentteam dat de nieuwe code schrijft en het operations team dat de code op de juiste omgeving plaatst, werken daarbij veel vaker en nauwer samen.

Waar je vroeger maanden aan een software project werkte om het aan het einde van het traject live te zetten, vraagt software ontwikkeling vandaag de dag om een heel andere aanpak. Er wordt niet in één keer een grote hoeveelheid werk gepubliceerd, maar er wordt gewerkt met iteraties waarbij er zo vaak mogelijk nieuwe code live wordt gezet. Dit past in een “agile” omgeving waar je fouten zo snel mogelijk op wilt sporen en steeds wilt kunnen reageren op de feedback van gebruikers. Dit betekent ook dat alle teams continu af moeten stemmen en veel vaker samenwerken aan het verbeteren van het product.

Een DevOps-cultuur wordt bereikt door veel processen te automatiseren en door te monitoren. Code wordt bijvoorbeeld automatisch getest en naar een andere ontwikkelomgeving gebracht. Tegelijkertijd wordt goed in de gaten gehouden of de laadsnelheid van de applicatie binnen de perken bijft en of de servers overeind blijven bij piekbelasting.

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.