De woningtaxatie, een UX-uitdaging

Ons werk24 augustus 2023

Bij de taxatie van een woning is een huisbezoek en intake essentieel. De taxateur inspecteert de woonruimte van kelder tot nok, van voorgevel tot achtertuin. Maar waar begint die dan? Voor de taxateursapp Taxatieweb was de vraag van opdrachtgever NWWI om het invullen van de woningopname zo flexibel mogelijk aan te bieden aan de eindgebruiker.

En dat is een mooie UX uitdaging, want waar begint je user flow dan? Bovendien zitten er de nodige afhankelijkheden in zo’n intake: denk aan onderdelen die pas ingevuld hoeven worden als aangegeven wordt dat er bijvoorbeeld een tweede badkamer te inspecteren is. 

Hoe pak je zoiets aan? Om te beginnen laat de app de taxateur zelf kiezen: binnen of buiten beginnen met de woningopname. Maar de overkoepelende oplossing zit in het tonen van een dynamisch overzicht van de hoofdstukken, vanaf ieder punt in de intake te bereiken. Zo bied je de taxateur de mogelijkheid om na de achtertuin de zolder te inspecteren, en wordt die niet gedwongen eerst de achtergevel te bekijken.

Als belangrijke knop linksboven op het scherm staat hij te pronken, de hoofdstukken-knop. Om het invullen zo open mogelijk te houden zijn slechts enkele onderdelen verplicht in te vullen, anders dwing je de gebruiker immers om een bepaalde volgorde aan te houden. Heeft de gebruiker wel behoefte aan een lineair in te vullen intake? Geen probleem, ook in die behoefte is voorzien. Namelijk door de knoppen onderin het scherm te volgen: ‘Volgende’ en waar nodig ‘Vorige’.

Zo maken we een complex proces overzichtelijk. Ben je benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk hier de case.

Ook benieuwd wat UX voor jullie kan doen? Neem dan even contact op!