Het unhappy path biedt kansen voor UX design

Ons werk14 september 2023

In de wereld van User Experience (UX) streven we naar het creëren van de perfecte gebruikerservaring: de 'happy path'. Dit is het ideale traject dat een gebruiker volgt om diens doel te bereiken wanneer alles volgens verwachting verloopt. Maar wat gebeurt er als gebruikers een obstakel tegenkomen, zoals een foutmelding, een onderbroken verbinding of een onverwacht gebruiksscenario? Hier komt het belang van het 'unhappy path' om de hoek kijken.

Niet elke gebruikerservaring verloopt vlekkeloos. Mensen maken fouten, technologie faalt soms, en verwachtingen worden niet altijd waargemaakt. In deze gevallen kunnen gebruikers zich gefrustreerd voelen of verward raken. Maar met een zorgvuldig ontworpen 'unhappy path' kunnen UX designers deze negatieve emoties minimaliseren en users begeleiden door de uitdagingen heen. Het gaat niet alleen om het leveren van oplossingen, maar vooral om het tonen van empathie. Begrijpen hoe een gebruiker zich voelt wanneer iets niet gaat zoals verwacht en vervolgens een ondersteunende ervaring bieden, kan een wereld van verschil maken.

Feedback speelt een sleutelrol. Door de gebruiker precies te vertellen wat er mis is gegaan en wat de volgende te nemen stappen zijn, maken we hun leven een stukje makkelijker. Het mooie van deze 'struikelblokken' is dat ze ons veel leren. Ze geven ons waardevolle inzichten over waar onze producten tekortschieten, en welke verbeteringen we kunnen aanbrengen. En als je het goed doet, kan het omgaan met deze fouten zelfs de tevredenheid en retentie van gebruikers verhogen.

Bij Lightbase omarmen we deze momenten. Niet omdat we houden van fouten maken, maar omdat we de waarde zien in de lessons learned. Dus ja, we streven altijd naar de beste gebruikerservaring, maar we weten ook dat fouten gebeuren. Het echte geheim? Het gaat er niet om of je fouten maakt, maar hoe je ze aanpakt. Want vaak zijn het juist die kleine imperfecties die ons de grootste leerkansen bieden.