Dit is onze technische stack

Ons werk24 oktober 2023

Het is een vraag die ons - terecht - veel gesteld wordt door potentiële opdrachtgevers en kandidaten: “Wat is jullie technische stack?“. In deze blog geven we een leesbaar antwoord met op het eind wat technische details voor de liefhebber.

Onze stack bestaat al jaren bijna uitsluitend uit JavaScript frameworks en onderdelen. Destijds is hiervoor gekozen vanwege de aanwezige expertise in ons team.In de afgelopen jaren zijn we kritischer gaan kijken naar deze keuze en zijn we strikter geworden in die keuzes, vanuit het oogpunt van standaardisatie, specialisatie en technische volwassenheid.

We kijken ook kritisch naar marktomstandigheden. Is onze stack nog de meest toekomstbestendige- en effectieve keuze voor onze opdrachtgevers? Is er nog ruime beschikbaarheid van expertise in de markt en vinden er nog voldoende doorontwikkelingen plaats door de Open Source community?

Als er op één van deze punten verbetering mogelijk is, dan is dat voor ons aanleiding om om onze stack aan te passen en deze wijziging planmatig door te voeren op alle applicaties die bij ons in beheer zijn. Zo blijft de software van onze opdrachtgevers modern.

En dan nu de technische details
De datalaag van onze applicaties bestaat uit een PostgreSQL database, omdat deze uitstekende performance combineert met veel flexibiliteit en functionaliteit. De database brengen we meestal onder bij AWS RDS (Relational Database Service), in Europese datacenters.De backend (de laag met services, processen en integraties) draait op een Node.js runtime. We maken hierin gebruik van de tooling van Compas.js, waarin een webserver zit die gebaseerd is op Koa. De backends draaien in een Docker container, meestal via AWS ECS (Elastic Container Service).

De frontend van onze webapplicaties worden ontwikkeld met de React library gecombineerd met Tailwind CSS, zodat we schaalbare gebruiksinterfaces kunnen opbouwen met herbruikbare componenten. Het Next.js framework helpt ons om deze interfaces snel aan de eindgebruiker te tonen. Ook de frontend draait in een Docker container, vaak bij AWS ECS.

Voor mobiele apps gebruiken we React Native, een populair framework dat ons in staat stelt om met één codebase kwalitatief goede native apps voor zowel Android als iOS te realiseren.

Wil je meer weten of ben je benieuwd naar wat wij met deze tools voor jouw organisatie kunnen betekenen, neem dan contact op!

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.