Zo werkt backender Dirk bij Lightbase
Klantportals, dataplatforms of boekingsystemen: Lightbase werkt al jaren hard aan verschillende sites, apps en portals. Zo maken we het leven van onze opdrachtgevers en hun klanten makkelijker. Maar wie zijn de mensen achter Lightbase zelf? Tijd om het team beter te leren kennen. Met deze keer: backend developer Dirk.
Dirks dubbele rol: backend developer en architect
Dirk werkt alweer 5 jaar voor Lightbase. Hij heeft veel zien veranderen: “In 2018 was ik hier de eerste backender. Inmiddels is Lightbase fors gegroeid en daardoor blijf ik hier nieuwe dingen doen.”
Dirk is doorgegroeid naar de rol van backender en architect. De backender is meer de aannemer van het digitale bouwwerk, terwijl de architect de blauwdruk maakt. “Ik ondersteun andere backenders en ontwikkel bouwblokken voor hen, zo kunnen we ons werk standaardiseren en daarmee kwaliteit garanderen”.
“Als architect ben ik van het begin tot het einde betrokken bij een project. Ik houd me bezig met de technische keuzes die we moeten maken voor een schaalbare, technische oplossing. En ik kijk mee met moeilijke vragen. Ik maak vooral het werk van collega's makkelijker.”
Dit doet een backender bij Lightbase
“Je denkt mee met technische wensen en mogelijkheden. De centrale vraag is of het product goed past bij de wensen en eisen van de klant, vervolgens zijn er een hoop technische oplossingen mogelijk. Ik zie het als mijn taak om samen met het team de beste oplossing te kiezen. Daarin wegen we een hoop aspecten mee, waaronder stabiliteit, schaalbaarheid, onderhoudbaarheid en natuurlijk de ontwikkelkosten.”
Vooruitdenken is volgens Dirk cruciaal: “Vergelijk het bouwen van een app maar met het bouwen van een huis. Het is handig om voordat je begint, al te weten hoe het eindplaatje er uit komt te zien. Bijvoorbeeld de plaatsing van stopcontacten en ramen. Als je dat weet, kun je er rekening mee houden in je ontwerp. Zo werk je efficiënter en sneller. Achteraf kun je natuurlijk nog aanpassingen maken, maar dat zal meer tijd en denkwerk kosten.”
We zoeken nog meer backenders. Bekijk onze vacature hier!
Zo ziet een typische werkdag eruit
“Ongeveer om de dag hebben we een standup. Dan stemmen we met het team af wie wat doet en of er bijzonderheden zijn. Vervolgens start ik met een ticket, taak of story en maak daar een specificatie voor. Ik teken als het ware de plattegrond waarop we gaan bouwen.”
Zo’n specificatie is belangrijk voor de implementatie, legt Dirk uit: “Om bij de analogie van het bouwen van een huis te blijven: de plattegrond kan prima zijn, maar een metselaar kan dan nog steeds een fout maken en dus een verkeerde steen leggen. Daarom maken wij de specificatie dermate strikt dat je een foutmelding krijgt als je ervan afwijkt. Zo minimaliseren we de kans op bugs.”
Meegroeien met het bedrijf
Ook niet onbelangrijk: hoe is de bedrijfscultuur? Dirk: “We zijn een relatief platte organisatie, dat is voor mij een pluspunt. Iedereen wordt gewaardeerd en je kunt goed sparren met collega’s. We hebben de mentaliteit om er met zijn allen iets moois van te maken.”
“De vrijheid is voor mij ook belangrijk. Ik kon breed beginnen bij Lightbase en groei mooi mee met het bedrijf. Ik voel hier zeker de technische diepgang en het plezier in mijn werk.”
Kom werken bij Lightbase
Enthousiast geraakt door het verhaal van Dirk? Bekijk onze vacatures en plan een laagdrempelig kennismakingsgesprek!