Maak kennis met Rody, frontender bij Lightbase

Meet the team11 oktober 2022

Maak kennis met Rody Molenaar, frontend developer en het jongste teamlid bij Lightbase. Laat je echter niet misleiden door zijn jonge leeftijd. Rody heeft de nodige kennis en ervaring als developer. Als basisschoolleerling bouwde hij al websites voor zijn klas en inmiddels is hij een vaste waarde binnen team Lightbase en deelt hij zijn kennis graag met zijn collega’s.

Wanneer wist je: ik word frontend developer?
Al op jonge leeftijd raakte ik geïnteresseerd in computers en programmeren. Mijn vader hield zich ermee bezig en ik keek al snel over zijn schouder mee. Op mijn 9e bouwde ik mijn eerste website, voor mijn klas. Ik kreeg steeds meer plezier in het programmeren. Op de middelbare school maakte ik een programma dat pushmeldingen verstuurde als er een les uitviel. Het was voor mij dan ook al vroeg duidelijk dat ik een IT-opleiding wilde volgen.

Hoe ben je bij Lightbase terecht gekomen?
Een vriend van mij liep bij Lightbase stage als designer. Hij was daar zo enthousiast over, dat ik me ook aanmeldde. Dat beviel zo goed dat ik ook mijn tweede stage bij Lightbase heb gelopen. Het resulteerde erin dat ik mijn stage met een 10 kon afronden. Ik kreeg meteen verantwoordelijkheden en draaide  eigenlijk direct volledig mee in het team. Het vertrouwen en de vrijheid die ik toen ervaarde, wilde ik graag voorzetten. Inmiddels werk ik alweer ruim vier jaar bij Lightbase.

Welke technieken gebruik je in je frontend werk?
In eerste instantie hield ik me met name bezig met het ontwikkelen van mobiele apps met React Native, maar inmiddels heb ik me breder ontwikkeld. Ik werk nu veel met React en Next.js. Ik ben vooral geïnteresseerd in de structuur van frontend projecten en de verschillende functionaliteiten. Natuurlijk zorg ik er daarnaast ook voor dat het ontwerp van onze designers vertaald wordt in een prachtige UI. Voor testen gebruik ik Playwright. Dat is mijn ogen een mooie tool om snel goede testen op te zetten.

Op dit moment verdiep ik me in het toegankelijk maken van websites. Dat deden we natuurlijk al, maar ik ben me daar nog meer in gaan specialiseren. Voor de gemeente Emmen bouwden we een platform waarop burgers alle gemeentelijke regelingen kunnen terugvinden. Ik was bij dat project betrokken vanaf de  aanbesteding. De toegankelijkheid van het platform voor alle gebruikers was een van de belangrijke  voorwaarden om het project binnen te halen.

Wat doe je in je vrije tijd?
De laatste tijd ben ik veel bezig met genealogie. Ik ben in het bezit gekomen van een groot aantal  documenten van mijn grootvader die zijn belevenissen op de Westelijke eilanden beschrijft. Ik heb de
stapels papierwerk samen met een ander familielid uitgezocht, gedigitaliseerd en geredigeerd. Via mijn oma kwam ik aan oude foto’s. Vele daarvan waren in slechte staat, dus die heb ik gedigitaliseerd en hersteld, zodat ze in hun oude glorie bekeken kunnen worden. Mijn oma was daar erg blij mee en kon me veel vertellen over de personen op de foto’s.

Hierdoor ben ik veel te weten gekomen over mijn familiegeschiedenis. Zo ben ik erachter gekomen dat er neefjes zijn omgekomen bij een aanval op een U-boot en tijdens de tewerkstelling in Duitsland. Een van hun graven ligt op een ereveld. Al dat uitzoekwerk heeft geresulteerd in een boek van 300 pagina’s waarin de geschiedenis van mijn familie beschreven wordt. Ik ben nog op zoek naar een geschikte uitgever.

Sowieso ben ik erg geïnteresseerd in geschiedenis. Ik kijk graag naar series zoals ‘The Crown’ en andere op waargebeurde verhalen gebaseerde series. Daarnaast hebben mijn vriendin en ik sinds kort een flatcoated retriever. Zo kom ik ook nog aan mijn dagelijkse beweging.

Hoe ziet een dag als frontend developer bij Lightbase eruit?
Sinds corona werk ik meer vanuit huis, al zorg ik ervoor dat ik een aantal dagen per maand op kantoor ben. Meestal open ik mijn laptop en lees ik nieuwe berichten in mijn mail en Slack. Ik verdiep me in nieuws op technologische gebied en bespreek dat met collega’s als er interessante zaken tussen zitten. Dan is het tijd voor de standup, waarin ik met collega’s bespreek wat de aandachtspunten zijn voor de dag.

Daarna ga ik meestal aan de slag met een nieuwe functionaliteit. Soms is er een meeting of ik ga een uurtje met een collega zitten om ons samen op een onderwerp te storten. Kennisdeling vinden we erg belangrijk bij Lightbase. We zijn de hele dag bereikbaar voor elkaar, maar er is ook veel ruimte voor focus, wat erg belangrijk is om complexe problemen op te lossen.

Waar ben je het meest trots op?
Recent heb ik veel tijd en aandacht besteed aan een portal voor een opdrachtgever uit de financiële  wereld. Het is een portal gericht op de zakelijke markt, zowel in Nederland als in andere landen. We moesten rekening houden met ontzettend veel variabelen en mogelijkheden. Dat was een leuke uitdaging. Uiteraard werden er hoge eisen gesteld aan de veiligheid, maar dat is aan ons team wel besteed.

We hebben deze portal volgens de planning en binnen budget kunnen realiseren. Door alle  veiligheidsmaateregelen hebben wij geen toegang tot de productie-omgeving en we hebben dus niet met  echte data kunnen testen. We moesten vertrouwen op onze eigen geautomatiseerde tests. Bij de livegang bleek gelukkig dat alles vrijwel foutloos werkte.