Welke Cloud Service Provider?

Ons werk31 januari 2024

Het is een vraag die in al onze samenwerkingen vrij snel op tafel komt: bij welke Cloud Service Provider gaan we de applicatie hosten?

Er is flink wat te kiezen. In de markt zijn een aantal grote spelers actief zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, en Google Cloud Platform. Daarnaast zijn er legio kleinere spelers, bijvoorbeeld Digital Ocean, Render en natuurlijk een scala aan meer lokale spelers, die zich meer richten op consultancy en ontzorging rondom hosting.

Wat is dan de beste keuze? In onze ervaring is dat niet zozeer een technische keuze omdat de belangrijkste spelers allemaal een uitstekend track record hebben. Het is een keuze die gaat over strategie en gemak. We noemen een paar afwegingen.

Een belangrijk aspect om naar te kijken is vendor lock-in. Gemaakte keuzes kunnen ertoe leiden dat de inspanning om van Cloud Service Provider te veranderen flink is, met de nodige kosten als gevolg. Variabelen die vendor lock-in veroorzaken moeten worden meegenomen in de keuze. Hoewel de technologie van de meeste cloud service providers grotendeels op Open Source onderdelen gebaseerd is, is er ook sprake van zogeheten proprietary services, oplossingen die niet Open Source zijn. Hoe meer er gebruik wordt gemaakt van proprietary services, hoe groter vaak de vendor lock-in. Een applicatie die bijvoorbeeld sterk leunt op AWS Lambda, verhuis je niet zonder maar naar Azure.

Een ander belangrijk punt is ervaring bij de makers. De mate waarin die keuzes passen bij de de standaarden en voorkeuren van de makers van de applicatie, is van invloed op de inspanning die nodig is om de applicatie online te brengen. Hoe beter het past, hoe gemakkelijker. Wij zijn bijvoorbeeld bijzonder ervaren met AWS. We kennen hun producten uitstekend en hebben templates voor veelvoorkomende hosting-inrichtingen. Dat maakt dat we een applicatie sneller kunnen lanceren in AWS, dan in bijvoorbeeld Microsoft Azure. (Dit wil overigens niet zeggen dat we niet met Azure of GCP kunnen of willen werken, snelheid is namelijk niet altijd de belangrijkste afweging).

Ook spelen voorkeuren bij de opdrachtgever een grote rol. Soms hebben organisaties al applicaties ondergebracht bij een bepaalde provider en is het een eis dat het hele applicatielandschap daar wordt ondergebracht, al dan niet gedreven door inkoopafspraken. Een ander argument dat we veel horen (vooral in het geval van Microsoft) is dat de organisatie al veelvuldig met producten van het bedrijf werkt en dus een merkvoorkeur heeft.

Tot slot moet gekeken worden naar de kosten. Tussen vergelijkbare producten van verschillende providers kunnen significante kostenverschillen zitten. Een applicatie bestaat zo goed als altijd uit meerdere producten. Vaak zijn de totale kosten erg vergelijkbaar maar in specifieke gevallen kan het lonen om hier onderzoek naar te doen.

Voor de volledigheid: dát de applicatie bij een Cloud Service Provider onder wordt gebracht, daar gaan we blind vanuit. Zelf met hardware aan de slag gaan is in bijna alle gevallen een slecht idee.

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.