Van MVP naar MLP: Hoe maak je jouw (web)applicatie echt geliefd?

Ons werk30 augustus 2023

In onze dagelijkse praktijk als digitaal bureau merken we dat Product Owners en IT Managers vaak onder druk staan om snel een product te lanceren. Terwijl ze streven naar functionaliteit, zoeken ze ook naar iets dat meer biedt - een product dat niet alleen voldoet, maar ook geliefd is bij de gebruikers en echte waarde toevoegt. Iedereen die in de tech-industrie heeft gewerkt, kent de rush van het lanceren van een Minimum Viable Product (MVP), maar wat gebeurt er daarna?

Als Product Owner of IT Manager herken je het vast. Je hebt eindelijk de MVP live, een versie van je webapplicatie die voldoende functionaliteiten heeft om de gebruikerservaring te testen en gereed is voor een uitrol naar de eerste gebruikers. Maar waar ga je dan verder? Want geloof mij, stilstaan na de MVP is een gemiste kans. In deze blog gaan wij in op het belang van de evolutie naar een MLP, een Minimum Lovable Product.

In essentie is een MVP de meest basis versie van je product, opgezet met een minimum aan features die het functioneel maken. Een tastbaar antwoord op de vraag: "Voldoet dit aan de behoefte van onze gebruikers?" 

Nu zou je denken, mijn MVP is gelanceerd, waarom niet even achterover leunen? Daar zijn een aantal goede redenen voor. Ten eerste loopt de betrokkenheid van gebruikers mogelijk terug omdat de MVP slechts de basis van je idee introduceert. In een digitale wereld met felle concurrentie kan een simpel MVP het lastig vinden om echt op te vallen. En tot slot, door niet verder te bouwen mis je waardevolle feedbackkansen die je MVP biedt, en daarmee cruciale verbeterpunten.

Waar de MVP stopt, begint het MLP. Het Minimum Lovable Product doet meer dan alleen functioneren; het verleidt. Het tilt jouw digitale product van ‘gewoonweg functioneel’ naar ‘onmisbaar en geliefd’.

Een MLP bouwt aan een hechte relatie met je gebruikers. Door de gebruikers centraal te stellen en te focussen op hun plezier, zorg je voor onvergetelijke ervaringen. Hierdoor kun je je echt onderscheiden in de markt. En vergeet niet: terwijl de MVP je idee test, zorgt een MLP dat elke geïnvesteerde euro zijn volle potentieel bereikt.

Elke klik, elke feedback en elke interactie binnen de MVP is waardevol. Door inzicht te krijgen in hoe gebruikers je MVP gebruiken, krijg je directe feedback over hun ervaring. Dit, gecombineerd met het begrip van jouw positie in de markt, vormt het perfecte startpunt voor de ontwikkeling van je MLP.

In de wereld van (web)applicatieontwikkeling is de MVP slechts het begin van de reis. Het echte avontuur? Dat begint bij de transitie naar een product dat de harten van gebruikers steelt. Voor de digitale leiders onder ons is deze reis geen optie, maar een must voor duurzaam succes. Zet met ons de stap in je productontwikkelingsreis, beginnend bij je idee, door het MVP-stadium heen, tot een product dat écht geliefd is bij je gebruikers.