Wat zijn de designtrends van 2024?

Nieuws25 januari 2024

Jaarlijks worden we overspoeld met voorspellingen over de nieuwste trends op het gebied van design. Om een duidelijk beeld te krijgen van de verwachte design trends in 2024 lichten wij twee interessante lijsten uit: Adobe's visuele trends en Dribbble's webdesign trends.

Adobe


Adobe concentreert zich op visuele trends en baseert hun voorspellingen op eigen data-analyse, zoals zoekopdrachten, contentsoorten en populariteit op hun platform. De belangrijkste trends volgens Adobe, met haast poetische termen zijn:

1. Calming rythms
Voorbeelden van 'Calming rythms'

Benadrukt mentaal welzijn met serene visuals, zoals abstracte achtergronden en bewegende vormen, eventueel met rustgevende geluiden. 

2. Wonder & joyVisuele interpretatie van 'Wonder & Joy'

Weerspiegelt ervaringen die diepe en positieve emoties oproepen, uitgedrukt in diverse vormen van illustraties, fotografie tot AI-gegenereerde fantasiewerelden.

3. Dynamic Dimensions 'Dynamic Dimension' in drie afbeeldingen

Een mix van diverse contenttypen, zoals 2D en 3D elementen, om levendige visuals te creëren, geïnspireerd door het multiversum, gaming, VR en AR.

4. The New nostalgiaVoorbeelden van 'The New Nostalgia' volgens Adobe

Moderne herinterpretaties van vintage esthetiek, vooral populair bij de Gen Z-generatie.

Dribbble

Het portfolioplatform voor digital designers richt zich op web design en presenteert een lijst gecureerd door het team van Webflow:

1. Denser, richer graphics
De rijke graphics van manayerbamate.com

Rijkere graphics die afstappen van het minimalistische ontwerp van het afgelopen decennium, mogelijk gemaakt door technologische vooruitgang (snellere laadtijden voor complexe graphics bijvoorbeeld).


2. Kinetic Typography
De kinetische typografie van gsap.com

Geanimeerde tekst om aandacht te trekken en berichten dynamisch over te brengen, wat tekst transformeert van informatief naar een boeiend visueel element.

3. AI-generated designsTwee door AI gegenereerde interpretaties van de term 'Lightbase', door www.imagine.art

Door AI gegenereerde designs die zorgen voor unieke en relevante visuals, wat personalisatie in webdesign stimuleert.

4. Micro interactionsEen tiental voorbeelden van micro-interacties uit de library van lottiefiles.com

Kleine, interactieve elementen binnen een website die reageren op gebruikersacties en bijdragen aan de gebruikerservaring. 

Samenvattend is het duidelijk dat in 2024 de grenzen verder worden verlegd op designvlak. Belangrijke aandachtspunten zijn mentaal welzijn en toegankelijkheid. Of het nu gaat om serene visuele ervaringen of kleine interactieve elementen, het belooft een jaar te worden waarin design niet alleen de esthetiek, maar ook de gebruikerservaring naar een hoger niveau tilt. 

Bronnen: 
https://www.adobe.com/creativecloud/creative-trends-guide-download.html
https://dribbble.com/stories/2023/12/19/4-web-design-trends-to-watch-in-2024