Maak kennis met Daniël, onze Tech Lead

Meet the team6 september 2022

Het bouwen van een app of portal bouwen is een complexe aangelegenheid. Het gaat vaak om grote projecten waar veel kennis, afstemming en planning voor nodig is. Daarbij komen verschillende rollen kijken, waaronder een Tech Lead. We hebben Daniël gevraagd wat die rol inhoudt en hoe hij het werken bij Lightbase ervaart.

Wie ben je en hoe ben je bij Lightbase terecht gekomen?
Ik ben Daniël en ik heb van Lightbase gehoord van een vriend, die bij een ander bedrijf in Creative Valley (het kantoorpand van Lightbase) werkt. We zijn dus nu buren!

Na wat research bleek een andere developer die ik kende van een hackathon bij Lightbase te werken. Hij was net als ik erg te spreken over de technische stack, de expertise, leuke klanten en het relatief jonge team van Lightbase.

Daarom heb ik besloten om te solliciteren, ook al ging ik nog een tijdje op reis voordat ik kon beginnen. Ik heb kennis gemaakt met Mathijs, de oprichter. Het gevoel was direct al goed en toen ik terug kwam van mijn reis was dat wederzijds nog steeds zo, dus in september 2019 ben ik in dienst gekomen. Dat is alweer drie jaar geleden. Time flies!

Wat doe je bij Lightbase?
Ik ben begonnen als Backend Developer. Sinds 2022 heb ik een dubbelrol en vervul ik in verschillende projecten ook de rol van Tech Lead. In die rol schakel ik met opdrachtgevers en andere externen. Ik help bijvoorbeeld met het oplossen van technische afhankelijkheden en het uitdenken van koppelingen met andere systemen.

Het verschil tussen de twee rollen is dat ik in de Backend Developer rol vooral veel programmeer en in de Tech Lead rol vooral veel analyseer en communiceer. Deze combinatie bevalt mij erg goed. Het is een leuke sleutelrol tussen intern en extern, tussen mijn collega’s enerzijds en experts aan de zijde van de opdrachtgever of leveranciers anderzijds.

Als Tech Lead ben ik ook de technische ogen en oren van de Project Managers en planners. Zo probeer ik het op tijd te signaleren als er knelpunten dreigen te ontstaan. Het mooiste is natuurlijk als we die kunnen oplossen voordat ze tot problemen leiden.

Daarnaast werk ik mee aan onze technische tooling en langetermijnvisie. Dat noemen we “Core”. We proberen zoveel mogelijk te standaardiseren op het vlak tooling, stack, hosting en proces. Zo worden we telkens beter en sterker.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De afwisseling. Ik vind het gewoon erg leuk om te programmeren en dingen te maken en tegelijkertijd problemen op te lossen. Zo speel ik bij Lightbase een belangrijke rol in het maken van steengoede apps en portals, samen met onze opdrachtgevers.

Een ander aspect is de verscheidenheid aan karakters waarmee ik te maken heb. Iedereen is anders. Met een technische collega communiceer je op een heel andere manier dan met een klant die bijvoorbeeld meer een marketingachtergrond heeft. Dat maakt het erg dynamisch.

Ik haal er voldoening uit als er bij een complex project een hoop organisatie komt kijken en we complexe technische uitdagingen elegant oplossen. Als dan uiteindelijk alles bij elkaar komt en de boel live gaat, dan geeft dat echt een kick!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Behoorlijk dynamisch dus. We beginnen vaak met een standup. Ik ben op één dag zowel bezig met de uitvoering, de korte termijn, als met het grotere plaatje, de lange termijn.

Bij Lightbase is teamwork erg belangrijk. Ik spring dus regelmatig bij om collega’s te helpen met uitdagingen op technisch of organisatorisch vlak. 

Ik ben ook veel bezig met kwaliteit. Een voorbeeld daarvan is dat alle code die naar productie gaat wordt gereviewd. Ik bekijk het werk van collega’s en zij dat van mij. Feedback op elkaars werk komt de kwaliteit ten goede en bovendien is het altijd leerzaam om te zien hoe anderen te werk gaan.

Last but not least, ik houd me ook bezig met DevOps. We monitoren of de systemen die wij voor klanten beheren goed draaien en grijpen in als het nodig is. Gelukkig staat onze inrichting als een huis en als er toch iets aan de hand is, dan worden we daar automatisch van op de hoogte gesteld.

Wat is het meest uitdagend?
Door de veelzijdigheid van mijn werk moet ik veel context switchen. Ook moeten er elke dag taken worden afgerond, omdat er een deadline is of omdat het budget van de klant natuurlijk niet eindeloos is. Als je tegelijkertijd allerlei ideeën hebt om de oplossing nóg beter te maken, dan moet je keuzes maken. Dus time management is mijn uitdaging.

Hoe zou jij de cultuur van Lightbase omschrijven?
Nerdy in de positieve zin van het woord. Lightbase is een erg sterke technische partij. Andere woorden die me te binnen schieten zijn “bruisend”, “veelzijdig” en “gepassioneerd”. Ik en mijn collega’s zijn altijd op de hoogte van ontwikkelingen en trends. Verder is de sfeer uitstekend en is er altijd ruimte voor gezelligheid.

Waar denk je dat Lightbase over 5 jaar staat?
We groeien snel dus we zullen dan een stuk groter zijn. We maken meer mooie grote complexe portalen, maar ook sexy kleine websites. Het zou terecht zijn als we dan nóg meer op de kaart staan als club die je echt moet overwegen voor je app of portal. En we hebben dan een nog beter portfolio om dat te onderbouwen.