Achter de schermen: Lucas

Meet the team17 januari 2024

Onze missie is om te groeien - als vakmensen, als team, als organisatie, en als betrouwbare partner voor onze opdrachtgevers. In de geest van deze voortdurende groei, zijn we blij een nieuwe kans aan te kondigen: een vacature voor backend developer (https://www.lightbase.nl/werkenbij/backend-developer).

In dit blog geven we een kijkje achter de schermen bij Lightbase. We hebben Lucas gevraagd om zijn ervaring te delen. Lucas is bij ons begonnen op 1 mei 2023 en speelt sindsdien een belangrijke rol in de ontwikkeling van onze projecten. Lucas combineert de rollen van tech lead en developer. Als tech lead is hij verantwoordelijk voor het uitstippelen van de hoofdlijnen van onze technologie en het nadenken over de architectuur. Tegelijkertijd is hij als backend developer betrokken bij onze projecten, waar hij zijn expertise en ervaring inzet om efficiënte oplossingen te creëren. In dit interview zal Lucas zijn ervaringen en inzichten delen over zijn werk, de technologieën waarmee we werken, de teamcultuur, persoonlijke groei, en nog veel meer.

Lucas & collega Christian tijdens een van onze uitjes, tekst gaat verder onder foto.

Vraag 1 - "Kun je ons vertellen hoe een typische werkdag er voor jou uitziet bij Lightbase?"

"‘s Ochtends spring ik op de fiets en sta ik binnen een kwartier in ons “hoofdkwartier” in Utrecht. Mijn werkdag begint vervolgens meestal met één of meerdere stand-ups met de ontwikkelteams van de diverse projecten waaraan ik werk. Tijdens deze korte bijeenkomst delen we onze voortgang van de vorige dag en bespreken we eventuele obstakels. Op basis van de stand-ups heb ik een helder beeld van de prioriteiten en bepaal ik voor mezelf welke taken de hoogste urgentie hebben om op te pakken.

Na de stand-ups duik ik de code in. Dit omvat het schrijven van efficiënte en schaalbare code, het oplossen van bugs en het implementeren van nieuwe functionaliteiten. Tijdens deze periode staat open communicatie met de ontwikkelteams centraal: we helpen elkaar waar nodig. Het schrijven van code wordt afgewisseld met meetings met klanten om nieuwe wensen en functionaliteiten te bespreken.

Rond het middaguur genieten we van een gezellige lunchpauze met collega's. Dit is een uitgelezen kans om informeel met elkaar te praten en ideeën uit te wisselen. Na de lunch nemen we vaak even de tijd voor ontspanning, bijvoorbeeld door een potje tafeltennis te spelen of buiten een rondje te lopen.

De middag staat weer in het teken van het schrijven van code, het helpen van collega’s en verschillende meetings met klanten. Naast backend developer ben ik als tech lead verantwoordelijk voor het vormgeven van technische architectuur en het (aan)sturen van het ontwikkelingsteam. Mijn rol omvat nadenken over het integreren van (externe) systemen, het begeleiden van teamleden, en het waarborgen van de technische kwaliteit. Ik sla een brug tussen de klant, haar partners en het ontwikkelteam.

Aan het eind van de dag check ik of mijn to-do-lijst voor die dag is afgerond en ga ik met een voldaan gevoel naar huis."

Vraag 2 - "Welke technologieën gebruiken jullie voornamelijk, en aan wat voor soort projecten werk je?"

"Als backend developer werk ik binnen een dynamisch team met een geavanceerde technologiestack die ons in staat stelt krachtige en schaalbare oplossingen te bieden. Onze technologiestack omvat onder andere Node.js voor de server-side logica, PostgreSQL als ons robuuste relationele databasesysteem, en GitHub als ons versiebeheerplatform, waarmee we efficiënt aan projecten kunnen samenwerken.

Daarnaast maken we gebruik van de uitgebreide mogelijkheden van Amazon Web Services (AWS) om onze applicaties te hosten, schalen en beheren. AWS biedt ons de flexibiliteit en betrouwbaarheid die cruciaal is voor het leveren van hoogwaardige backend-diensten aan onze diverse projecten.

We werken aan een breed scala aan uitdagende en boeiende projecten. Zo werken we aan de software voor een autoverhuurbedrijf, waarbij we een platform ontwikkelen om soepele reserveringen en betalingen te ondersteunen. Tegelijkertijd zijn we betrokken bij de ontwikkeling van systemen voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van beursevenementen en het beheren van winkelvoorraden van een grote winkelketen. Kortom, een heel divers aantal projecten.

De diversiteit van onze projecten houdt ons scherp en stimuleert een continu leerproces. We streven ernaar om innovatieve oplossingen te leveren die aansluiten bij de unieke behoeften van elk klant. Het is deze variatie die mijn werk als backend developer zowel uitdagend als boeiend maakt."

Vraag 3 - "Hoe zou je de cultuur binnen het backend team en de rest van Lightbase beschrijven?"

"Binnen het backend team heerst een informele en collegiale cultuur die de basis vormt voor een goede samenwerking. Het team deelt niet alleen kennis tijdens formele stand-ups, maar ook informeel gedurende de dag. Er heerst een sfeer van openheid, waar vragen altijd welkom zijn en waar behulpzaamheid een kernwaarde is. Dit bevordert niet alleen de individuele groei van teamleden, maar versterkt het gehele bedrijf.

De bedrijfscultuur weerspiegelt eveneens deze informele en behulpzame benadering. Het bedrijf moedigt innovatie en creativiteit aan, waardoor elk teamlid wordt aangemoedigd om met nieuwe ideeën en oplossingen te komen. Leergierigheid staat centraal, wat betekent dat er ruimte is voor continue ontwikkeling en het verkennen van nieuwe technologieën.

De informele sfeer schept een omgeving waarin communicatie laagdrempelig is en ideeën vrijelijk kunnen worden uitgewisseld. Teamleden voelen zich gesteund en aangemoedigd om samen te werken, wat de algehele productiviteit en teamprestaties bevordert. Deze combinatie van informeel, behulpzaam, innovatief en leergierig maakt het bedrijf een stimulerende omgeving om in te werken, waarbij de focus ligt op zowel persoonlijke groei als het gezamenlijke succes van het team."

Vraag 4 - "Welke mogelijkheden voor professionele ontwikkeling heb je gehad sinds je hier begon te werken?"

"Sinds mijn start binnen Lightbase heb ik een professionele groei doorgemaakt, met talrijke kansen om mijn verantwoordelijkheden uit te breiden. Collega's zijn niet alleen bereid om kennis te delen, maar moedigen actief (zelf)ontwikkeling aan. Dit heeft me niet alleen technisch verrijkt, maar heeft me ook geholpen om een meer leidende rol op me te nemen binnen het team."

Vraag 5 - "Wat vind je het meest uitdagend en het meest belonend aan je rol hier?"

"Het meest uitdagende aspect van mijn werk is het vinden van de optimale oplossing voor klantvragen, rekening houdend met de grenzen van externe systemen en de technologische beperkingen. Het vereist het vinden van een balans tussen innovatie en pragmatisme, waarbij ik tracht om op maat gemaakte oplossingen te bieden die zowel aan de klantverwachtingen voldoen als technisch haalbaar zijn binnen het kader van externe systemen.

Het meest bevredigende aspect van mijn werk is het succesvol oplossen van deze uitdagende puzzel. 

Samen met het team de klantvraag beantwoorden geeft een gevoel van voldoening: het bundelen van onze expertises om effectieve oplossingen te bieden maakt het werk niet alleen uitdagend maar ook uiterst bevredigend."

Vraag 6 - "Wat voor advies zou je geven aan iemand die overweegt te solliciteren voor de backend developer positie bij ons?"

"Als je overweegt te solliciteren als backend developer bij Lightbase, zou ik adviseren om naast sterke technische vaardigheden ook de nadruk te leggen op jouw vermogen tot samenwerking en probleemoplossend denken. Toon concrete voorbeelden van projecten waarbij je uitdagingen hebt overwonnen en leg de focus op het begrijpen van de klantvragen. Laat zien hoe je past in ons team en benadruk je bereidheid om bij te dragen aan een positieve en innovatieve werkomgeving."

Ben jij de ervaren backend developer die we zoeken? 

Wacht niet langer, bezoek onze Werken Bij-pagina voor meer informatie over de vacature en hoe je kunt solliciteren of solliciteer direct via Backend Developer Vacature.