API's

Web API's kun je zien als online stekkers en stekkerdozen. Ze worden gebruikt om systemen te koppelen maar zijn voor de gebruiker onzichtbaar. We maken ze met diverse frameworks o.b.v. JavaScript.

Het ontwerpen van een API vergt technische kennis en een sterk analytisch vermogen. Voor een goed API-ontwerp is het bijvoorbeeld belangrijk om te begrijpen hoe systemen met elkaar samen kunnen werken en hoe datastromen lopen.

Kennis op het gebied van dataveiligheid is ook enorm belangrijk. API's worden veelal gebruikt voor authenticatie en andere vertrouwelijke datastromen van- en naar mobiele apps of web-apps. Een goede API zorgt ervoor dat bepaalde data alleen inzichtelijk is voor gebruikers of systemen met de juiste autorisatie.

Er zijn diverse standaarden en protocollen die voorschrijven hoe API's moeten werken. Het volgen van die standaarden en daarnaast ook het documenteren van de werking van de API is belangrijk, zodat andere partijen de API kunnen gebruiken zonder afhankelijk te zijn van de ontwikkelaar.