Deelnemen zonder frictie

OnzeAuto, een snelgroeiende aanbieder van elektrische deelauto’s, wil het onboardingproces voor deelauto’s digitaliseren voor maximaal gemak, efficienctie en schaalbaarheid.

Uitdaging

Een van de grote uitdagingen van OnzeAuto en autodelen in het algemeen is het eenvoudig en transparant contracteren van gebruikers en het gebruik van een deelauto. De administratie van deze gebruikers is een nauwkeurige exercitie waarbij veel (vertrouwelijk) informatie wordt verwerkt. Tot recent was het aanmelden van nieuwe gebruikers nog een handmatige taak met papieren contracten en bijlagen. Deze aanpak was met de groei van OnzeAuto en het serviceniveau dat zij hanteren richting klanten niet langer schaalbaar en gebruiksvriendelijk. Aan Lightbase werd gevraagd om mee te denken en dit proces te vergemakkelijken en te automatiseren.

Oplossing

Tijdens een aantal interactieve sessies hebben we in samenwerking met OnzeAuto het proces in kaart gebracht en pijnpunten tijdens de user journey aangekaart. Hier werd al snel duidelijk dat een volledig gedigitaliseerd proces voor alle betrokkenen de beste oplossing zou zijn. Uit deze sessies is een concept voor een digitale onboarding en een CRM-systeem met verschillende rechten voor verschillende gebruikersgroepen gekomen.

In de specificatiefase heeft Lightbase vervolgens het concept uitgewerkt in wireframes, een visuele stijl ontworpen, dit op technische haalbaarheid getoetst en een planning voor de werkzaamheden gemaakt.

Deze producten zijn vervolgens in wekelijkse sprints met regelmatige demo's aan OnzeAuto ontwikkeld en opgeleverd. We hebben gekozen voor een webapplicatie op basis React, met een backend op basis van NodeJS.

Resultaat

Lightbase begrijpt OnzeAuto, waar we voor staan. Dit mooie resultaat is een concreet bewijs. Onze klanten zijn zeer tevreden met deze transparante en eenvoudige inschrijving van deelauto gebruikers. - Marcel Kloprogge, Co-founder OnzeAuto

Het resultaat is een gebruikersvriendelijke omgeving voor het inrichten van een contractsysteem voor lokale deelaanbieders, met eigen prijsstelling en voorwaarden. Deze lokale deelaanbieders krijgen vervolgens de beschikking over een eigen CRM met contract en toegangsbeheer en eigen inschrijvingsformulier in de huisstijl van de aanbieder.

Naast deze verschillende omgevingen heeft Lightbase ook bepaalde processen geautomatiseerd. Zo wordt een rijbewijs op geldigheid gecontroleerd, is er een auditlog voor het acceptatieproces en worden contracten digitaal gegenereerd en voor lokale aanbieder en gebruiker beschikbaar gesteld.