UI + UX ontwerp

Het UI - en UX-ontwerp vormen samen het deel in de app dat zichtbaar is voor de gebruiker. Het doel is altijd een mooi maar bovenal bruikbaar product, via diverse prototypes.

UX is de afkorting voor User Experience. Een UX ontwerper ontwerpt bruikbare digitale producten. Met name door ervoor te zorgen dat het intuïtief werkt. Alle onderdelen moeten eenvoudig te bereiken zijn en alle interactieve onderdelen, bijvoorbeeld knoppen, moeten eenduidig en vindbaar zijn, en doen wat een gebruiker ervan verwacht.

UX ontwerpers maken bijvoorbeeld wireframes, dat zijn productontwerpen zonder grafische details, die puur dienen als overzicht van het product met daarbij indicaties van navigatiestructuren en functionaliteit, maar zonder grafische details. UI-ontwerpers nemen het grafische deel van het ontwerp voor hun rekening. Zij komen onder andere met kleuren en lettertypes en zorgen zo voor een compleet ontwerp.

Het is geen uitzondering dat één en dezelfde persoon het UX- en UI-deel voor zijn of haar rekening neemt. Die twee onderdelen gaan natuurlijk hand in hand.

Het UI en UX ontwerp wordt door de frontend- of app-ontwikkelaar omgezet in een werkend product.