Hoeveel kost het om een app te maken?

Dit is een vraag die we nog regelmatig krijgen. Het enige antwoord dat een digitaal bureau hierop kan geven is "Dat ligt er aan". Een architect zal ook geen duidelijk antwoord klaar hebben op de vraag "Wat kost een huis?", of een medewerker van een reisbureau "Hoeveel kost een vakantie?", of een weddingplanner "Hoeveel kost een bruiloft?".

Net als in bovengenoemde voorbeelden is er een directe relatie tussen de specifieke wensen, de kwaliteit en de uiteindelijk investering.

Een groot verschil is echter dat er voor het ontwikkelen van een app (dit geldt overigens ook voor het bouwen van een webapplicatie) weinig kosten gemaakt hoeven te worden aan het inkopen van materialen, vliegreizen of een chique locatie. De prijs van een app wordt gemaakt door het aantal uren dat er door developers gewerkt zal worden aan de app. De complexiteit en de mate van afwerking zijn daarom het meest van invloed op de kosten.

Maar wanneer is een app complex?
Complexiteit kan verschillende vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld complex zijn om een app aan te sluiten op een gedateerd en slecht gedocumenteerd systeem waaruit de app informatie dient te halen. Maar het kan ook complex zijn door nieuwe innovatieve technologieën te gebruiken. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan Augmented Reality. Daarnaast kan er veel tijd geïnvesteerd worden in het optimaal maken van de gebruikerservaring. Bijvoorbeeld door gelikte animaties toe te voegen na bepaalde acties of bij het openen van specifieke schermen. Verder is het goed om te beseffen dat een app een andere use-case kan dienen dan een website. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke functies wel en niet in de app op te nemen en zodoende een duidelijke scope te stellen.

Het is daarom altijd belangrijk om een weloverwogen afweging te maken tussen verder ontwikkelen op oude platformen, het gebruik van recente technologie, de mate van afwerking en de scope van het project. Zelf streven wij ernaar om snel een eerste versie te publiceren en deze door te blijven ontwikkelen op basis van feedback van de eindgebruiker.

Wanneer heeft een app een (te) grote scope?
Als vuistregel is het handig om aan te nemen dat hoe meer informatie en hoe meer grafische elementen je op wil nemen in een app, hoe meer tijd dit in beslag zal nemen.

Al deze informatie dient ergens vandaan te komen en dient gestructureerd en opgemaakt te worden gepresenteerd. Het is daarom van belang om in de huid van de gebruiker te gaan zitten en te bedenken welke functionaliteiten en mate van afwerking echt van belangrijk zijn om het doel te bereiken en de juiste gebruikerservaring mee te geven.

Daarnaast zijn er momenteel twee grote mobiele platformen: iOS en Android. In veel gevallen is het op maat ontwikkelen voor deze platformen dus dubbel werk. Dit is echter niet het geval wanneer je technologie als React Native gebruikt. Dit is een cross-platform framework waarbij een developer in staat is om voor beide platformen tegelijk te ontwikkelen en hier ook een native gebruikerservaring te geven.

Dus wat kost een app nu eigenlijk?
Een hele grove schatting is dat wanneer je een app wil ontwikkelen voor beide platformen dat dit minimaal € 15.000 zal kosten. Voor een uitgebreide scope en complexiteit zal het mogelijk zijn dat de app meer dan € 100.000 kost.