Hebben mobiele apps toekomst?

Regelmatig spreek ik mensen die twijfelen aan de toekomst van apps. Soms vragen ze zich af of apps over een paar jaar nog wel bestaan omdat andere manieren van gebruiksinteractie sterk in opkomst zijn. Denk hierbij aan spraakassistenten en chatbots. Soms vragen ze zich af wat de toegevoegde waarde is ten opzichte van een webapplicatie. Terechte vragen. Dit is onze kijk op de zaak.

Spraakassistenten en chatbots

Hey Siri, Hey Google, Hey Alexa, we kunnen steeds meer met deze spraakassistenten. Muziekje aan, de wekker zetten, telefoontje starten, maar heel veel verder gaat het nog niet. Ik zie ze in 2020 bijvoorbeeld nog geen Tikkie’s versturen, door je social feeds bladeren laat staan bonnetjes inscannen. Dat soort toepassingen vragen vooralsnog om een zichtbare gebruiksinterface.

Chatbots, eigenlijk hetzelfde als spraakassistenten maar dan met tekstinput, kunnen momenteel worden ingezet om door apps te navigeren en eenvoudige vragen te beantwoorden. Ze kunnen in (web-)apps bestaan en zijn daarmee geen op zichzelf staande toepassingen die apps massaal gaan vervangen.

Toegevoegde waarde t.o.v. web

Mobiele apps hebben, mede dankzij de app-ecosystemen die Google (Android) en Apple (iOS) in stand houden, meer technische mogelijkheden dan webapplicaties en Progressive Web Apps (PWA’s). PWA’s kunnen beperkt offline functioneren, dus dat komt in de buurt van apps zoals we die kunnen installeren vanuit de App Store en Play Store.

Enkele belangrijke tekortkomingen van PWA’s zijn op dit moment pushberichten (niet mogelijk met op iOS), toegang tot Bluetooth en offline beschikbaarheid. Ook zijn we nog niet massaal gewend aan het ietwat gebruiksonvriendelijke installatieproces en is de gebruiksinterface vaak van mindere kwaliteit omdat de standaardcomponenten die we van iOS en Android gewend zijn niet kunnen worden gebruikt.

Hebben apps een toekomst?

De visuele gebruiksinterface zal nog een hele tijd blijven bestaan. Als digitaal bureau gaan wij voorlopig dan ook vrolijk door met het bouwen van mobiele apps. Maar als PWA’s volwassener worden en met name Apple minder stevig vasthoudt aan hun app-ecosysteem, dan kan daar zomaar verandering in komen.